Navigatie overslaan
Belastingdienst - 03-10-2023

FSV Podcast, aflevering 3: Deling van FSV-registratie

Afbeelding ter illustratie: FSV Podcast over gegevensdeling

Vanaf vandaag kunt u de derde aflevering van de FSV Podcast beluisteren. Deze week praat presentator Marijn met Remy over mogelijke deling van FSV-registratie.

In de FSV Podcast worden onderwerpen over de FSV uitgelegd door medewerkers van de Belastingdienst. Presentator Marijn interviewt elke week een andere expert over een FSV-onderwerp. In aflevering 3 is dat Remy, over de mogelijke deling van FSV-registratie en hoe u dit kon melden. Sinds 18 december 2024 is het niet meer mogelijk een melding te doen.

Luister hier naar aflevering 3 van de FSV Podcast:

Onderzoek van PwC

Er is eerst onafhankelijk onderzoek gedaan naar mogelijke deling van FSV-registratie. Remy: “Dat is door onderzoeksbureau PricewaterhouseCoopers, ook wel bekend als PwC, onderzocht in 2022.” Uit dat onderzoek bleek dat van een aantal mensen de FSV-registratie inderdaad gedeeld was met andere organisaties: uiteindelijk van zo’n 500 personen die in de FSV stonden. Alle personen van wie de FSV-registratie is gedeeld, zijn hierover per brief door ons geïnformeerd. Meer over dit onderzoek kunt u lezen in dit artikel.

Toch kunnen meer FSV-geregistreerden het vermoeden hebben dat hun gegevens gedeeld zijn. Daarom kunnen personen die in de FSV stonden zo’n vermoeden van deling van FSV-registratie zelf melden. Remy: “Bij die melding laat u uw telefoonnummer achter en dan zullen wij contact met u opnemen om die melding met u te bespreken.”

Zelf een inzageverzoek doen

Na het telefoongesprek doet u een inzageverzoek bij de organisatie, waarmee uw gegevens volgens u gedeeld zijn. Dit doet u zelf: “Wij mogen die brief niet sturen. Door de AVG-wetgeving mogen wij zelf geen contact opnemen en persoonsgegevens van een burger opvragen.” Wel krijgt u van ons een formulier voor dit verzoek, waar precies in staat wat u van de organisatie wilt weten. In dit artikel leest u meer over waarom u dit verzoek zelf moet doen.

Het wachten is daarna op de reactie van deze organisatie. Remy: “Wat er ook uitkomt, wij vragen de burger sowieso om daarna weer contact met ons op te nemen. Simpelweg omdat we heel benieuwd zijn naar wat er uit het onderzoek van de andere organisatie naar voren is gekomen.” En als blijkt dat uw FSV-registratie inderdaad met deze organisatie gedeeld is? “Dan willen wij ook echt samen met de burger en die andere organisatie aan tafel gaan om te kijken wat daarmee gebeurd is.”

Meer weten?

Meer informatie over de meldknop die in de podcast besproken wordt, vindt u in de artikelen hieronder:

Overige afleveringen

De vijf afleveringen van de FSV Podcast zijn inmiddels allemaal beschikbaar. Ze zijn te beluisteren via de volgende links: