Navigatie overslaan
Belastingdienst - 10-10-2023

FSV Podcast, aflevering 3: regulier proces

Afbeelding ter illustratie: fsv podcast over regulier proces

Vanaf vandaag kunt u de vierde aflevering van de FSV Podcast beluisteren. Deze week praat presentator Marijn met Arjan over het regulier proces.

In de FSV Podcast worden onderwerpen over de FSV uitgelegd door medewerkers van de Belastingdienst. Presentator Marijn interviewt elke week een andere expert over een FSV-onderwerp. In aflevering 3 is dat Arjan, die het regulier proces uitlegt: het normale contact met de Belastingdienst.

Luister hier naar aflevering 3 van de FSV Podcast over regulier proces:

Wat is het regulier proces?

‘Regulier proces’ klinkt ingewikkeld. Maar eigenlijk kennen we het allemaal, zegt Arjan: het normale contact met de Belastingdienst. “Belastingaangiften, inkomstenbelasting, aanvragen van toeslagen, dat soort zaken.”

De FSV valt daar dus niet onder. “Het FSV-proces is een apart ingericht proces” zegt Arjan. “Daar werken nu zo’n 200 medewerkers aan.” Dat is nodig om FSV-geregistreerden goed en op tijd te kunnen informeren. Maar ook zodat het regulier proces gewoon door kan gaan: “We willen het normale werk niet te veel verstoren.”

Daarnaast is het goed dat FSV-geregistreerden bij een ‘eigen loket’ terechtkunnen, zegt Arjan. Het zorgt ook voor duidelijkheid, omdat de FSV is uitgezet. De gegevens worden daarom alleen nog gebruikt voor het onderzoek naar de FSV, niet in het regulier proces.

Beste van de klas

Als dat onderzoek en de rest van het FSV-proces is afgerond, gaat het normale proces natuurlijk nog door. Dat betekent ook dat de Belastingdienst aangiften en aanvragen binnenkrijgt. Het controleren daarvan op mogelijke fouten, blijft een belangrijke taak. Arjan: “Met de FSV was het zo dat dit verkeerd was ingericht.” En dat moet in de toekomst dus anders. Arjan: “We hebben geleerd van wat er fout is gegaan.”

“Daarom wil de Belastingdienst nu ‘het beste jongetje van de klas’ zijn”, zegt Arjan. Tijdens het onderzoek is met privacy-experts is naar alle processen gekeken, “zodat we daar goed scherp op zijn. Er wordt nog steeds gecontroleerd door de Belastingdienst, maar op een betere manier.”

Meer weten?

Wilt u meer weten over de verschillen tussen de processen? En hoe te herkennen welk contact bij welk proces hoort? In het artikel ‘Regulier proces: het normale contact met de Belastingdienst’ vindt u meer informatie.

In de volgende aflevering van de FSV Podcast praat Marijn met Leonie over het afsluiten van het FSV-proces.

Overige afleveringen

De vijf afleveringen van de FSV Podcast zijn inmiddels allemaal beschikbaar. Ze zijn te beluisteren via de volgende links: