Navigatie overslaan
Belastingdienst - 13-12-2022

Wat betekende de code 1x1 in de FSV?

Mappen in een kast.

Bij een deel van de FSV-geregistreerden was de code 1x1 aangevinkt in de FSV. De code 1x1 werd gebruikt als signaal voor mogelijke fraude. In dit artikel leggen we uit wat dit betekende en welke gevolgen het kon hebben bij de Belastingdienst.

1x1: kans op fraude

Alle belastingaangiftes en aanvragen van toeslagen werden automatisch gecontroleerd op fouten. Als er twijfel was over een aangifte of aanvraag werd deze extra gecontroleerd door een medewerker van de Belastingdienst. Die medewerker kon dan besluiten dat er extra controles nodig waren. Bijvoorbeeld omdat de fout mogelijk opzettelijk was gemaakt.

De medewerker kon in die gevallen een registratie maken in de FSV. In de FSV werd dan de code 1x1 aangevinkt. De aangifte of aanvraag werd vervolgens doorgestuurd naar het team dat bij de Belastingdienst onderzoek doet naar mogelijke fraude.

Mogelijke gevolgen van een 1x1-registratie

Een 1x1-registratie in de FSV was bedoeld als signaal van mogelijke fraude. Soms deden wij niets met dit signaal. Het kwam ook voor dat het signaal verkeerd gebruikt werd. Dan werd de 1x1-registratie gezien als bewijs van fraude, zonder dat er verder onderzoek naar was gedaan. Dit kon gevolgen hebben voor de persoon waarvan gegevens in de FSV stonden.

Mogelijk gevolgen van een 1x1-registratie waren:

  • Afwijzing van een aanvraag voor een persoonlijke betalingsregeling bij de Belastingdienst of Toeslagen;
  • Weigering van (gedeeltelijke) kwijtschelding van een schuld bij de Belastingdienst of Toeslagen;
  • Geen toegang tot een traject voor minnelijke schuldsanering (Msnp ).

Onderzoek naar gevolgen

De Belastingdienst doet onderzoek naar de gevolgen van een registratie in de FSV. Als een FSV-geregistreerde een afwijzing kreeg voor schuldsanering, kwijtschelding of een betalingsregeling, dan onderzoeken we of de FSV hierbij een rol heeft gespeeld. Dit doen we door in de FSV te kijken of er een 1x1-registratie was. Als de code 1x1 was aangevinkt, dan doen we verder onderzoek naar de mogelijke gevolgen daarvan. We informeren deze FSV-geregistreerden over de uitkomst van dit onderzoek.