Navigatie overslaan
Belastingdienst - 04-04-2023

AVG - Waarom krijg ik bij een inzageverzoek niet alle gegevens?

Inzageverzoek
Beeld: Belastingdienst

Met een inzageverzoek kunt u zien welke persoonsgegevens van u in de FSV stonden. Maar er zijn gevallen waarin wij u geen inzage kunnen geven. Of we kunnen maar een deel van de gegevens met u delen. In dit artikel leggen wij uit waarom.

Recht op inzage

In de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) staan de regels voor het omgaan met persoonsgegevens. Alle bedrijven en overheidsorganisaties moeten zich hieraan houden. Ook geeft de AVG aan wat de persoonlijke rechten zijn van burgers. Zoals het recht op inzage in uw persoonsgegevens.

Het recht op inzage geldt alleen voor personen. Het is niet mogelijk een inzageverzoek te doen voor een bedrijf of organisatie.

Uitzonderingen in de AVG

Soms kunnen wij geen of geen volledige inzage geven in uw persoonsgegevens. Dan wegen andere belangen zwaarder dan uw recht op inzage. De uitzonderingen worden genoemd in artikel 41 van de Uitvoeringswet AVG (UAVG). Voorbeelden zijn:

  • het belang van bescherming van de rechten en vrijheden van andere personen. De privacy van een ander weegt dan zwaarder dan het recht op inzage.
  • een taak op het gebied van toezicht, inspectie of regelgeving. Inzage in gegevens kan een nadelig effect hebben op het proces.
  • een onderzoek naar strafbare feiten, of de opsporing en vervolging daarvan. Het delen van gegevens kan een lopend onderzoek in gevaar brengen.

Belangen afwegen

Wanneer deze belangen een rol spelen, mogen wij bij een inzageverzoek niet alle gegevens delen. De verschillende belangen moeten daarbij goed afgewogen worden. En de reden voor een beslissing moet worden getoetst aan de regels van de AVG.

Als u geen of beperkt inzage krijgt, leggen wij dat uit in de beschikking. Bent u het niet eens met deze beschikking, dan kunt u daartegen bezwaar maken.

Inzageverzoek FSV

Een verzoek om inzage in uw gegevens in de FSV kan digitaal of per brief. Meer informatie hierover vindt u op de volgende pagina’s: