Navigatie overslaan
Belastingdienst - 01-03-2023

Reden van FSV-registratie: melding door een burger of organisatie

Bij sommige mensen was een melding door een burger of andere organisatie een reden dat hun gegevens in de FSV stonden. In dit artikel leggen we uit wat dit betekent.

Registratie van melding

Wij hebben FSV-geregistreerden via een brief laten weten dat hun gegevens in de FSV stonden en wat hiervan de reden was. Bij een aantal mensen had de registratie in de FSV te maken met een melding door een burger of organisatie. Wat betekent dit?

  • Een burger of een organisatie deed bij ons een melding. Dit gebeurde via digitale meldpunten van de Belastingdienst of via e-mail, brief of de Belastingtelefoon.
  • De inhoud van de melding kon te maken hebben met bijvoorbeeld een belastingaangifte en kon een risico-signaal zijn.
  • We konden dan de gegevens van de persoon over wie de melding ging registreren in de FSV.
  • Daarna werd bepaald of in de melding informatie stond waardoor onderzoek nodig was. Er werd gekeken of er bijvoorbeeld misschien iets niet klopte in een belastingaangifte en of dit verder onderzocht moest worden.

Bescherming van privacy

Door privacyregels van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) mogen wij niet laten weten waar een melding vandaan komt. Dit kan zijn omdat de bescherming van de privacy van anderen zwaarder weegt dan het recht op informatie. Of omdat belangen van toezicht of inspectie een rol spelen.

Soorten oorzaken van FSV-registratie

Andere redenen voor FSV-registratie

Er waren ook andere redenen om gegevens van mensen in de FSV op te slaan. Dit leggen we uit in andere artikelen over de reden van registratie: