Navigatie overslaan
Belastingdienst - 31-01-2023

Reden van FSV-registratie: informatieverzoek van andere overheidsorganisatie

Medewerkers op kantoor

Een van de redenen voor een FSV-registratie was een verzoek van een andere overheidsorganisatie om belasting- of inkomensgegevens te delen. In dit artikel leggen we uit wat dit betekent.

Registratie informatieverzoek

Wij hebben FSV-geregistreerden via een brief laten weten dat hun gegevens in de FSV stonden en wat hiervan de reden was. Sommige mensen hoorden dat een informatieverzoek van een andere overheidsorganisatie de reden was van hun FSV-registratie. Wat betekent dit?

  • Een andere overheidsorganisatie kan belasting- of inkomensgegevens over iemand bij ons aanvragen. De wet maakt dit mogelijk. De Belastingdienst is dan verplicht de gevraagde gegevens aan deze organisatie te geven.
  • Een voorbeeld hiervan is een gemeente die inkomensgegevens bij ons opvraagt om de aanvraag van een uitkering te beoordelen.
  • Voor onze eigen administratie registreerden we in de FSV dat een informatieverzoek was gedaan. De organisatie die informatie had opgevraagd wist dit niet.
  • We deelden de gevraagde belasting- of inkomensgegevens met deze overheidsorganisatie. We hebben bij de FSV-registratie meestal niet genoteerd welke gegevens werden opgevraagd. En ook niet welke gegevens we hebben gegeven.

Geen risico-signaal

Een registratie van een informatieverzoek in de FSV was voor onze eigen administratie. Het was geen risico-signaal en zorgde niet voor een controle of onderzoek naar de persoon.

Soorten oorzaken van FSV-registratie

Andere redenen voor FSV-registratie

Er waren ook andere redenen om gegevens van mensen in de FSV op te slaan. Dit leggen we uit in andere artikelen over de reden van registratie: