De Belastingdienst onderzoekt voor alle FSV-geregistreerden welke gevolgen hun FSV-registratie heeft gehad bij de Belastingdienst. Daarvoor heeft het bedrijf PricewaterhouseCoopers (PwC) eerst een onafhankelijk onderzoek gedaan naar de FSV. In dit artikel staat meer informatie over dit onderzoek.
Wat is PwC?
PricewaterhouseCoopers (PwC) is een bedrijf dat organisaties en personen helpt met advies en onderzoek. Dit doet PwC over de hele wereld. Voor de Belastingdienst heeft PwC onderzoek gedaan naar de FSV en de gevolgen van de FSV.
Waarom een onafhankelijk onderzoek?
Wij vinden het belangrijk dat voor iedereen duidelijk is wat de gevolgen van de FSV zijn geweest. Daarom hebben we PwC gevraagd een onafhankelijk onderzoek te doen. Dat betekent dat andere organisaties geen invloed op de uitkomst of het advies hebben.
Welke onderzoeken zijn er geweest?
PwC heeft vijf verschillende onderzoeken gedaan. De uitkomsten van de onderzoeken zijn tussen december 2021 en maart 2022 naar de Tweede Kamer gestuurd.
- Onderzoek naar de mogelijke gevolgen van de FSV-registratie bij Toeslagen (bekijk de uitkomst van het onderzoek).
- Onderzoek naar de mogelijke gevolgen van de FSV-registratie bij Particulieren (bekijk de uitkomst van het onderzoek)
- Onderzoek naar het delen van gegevens uit de FSV met andere organisaties (bekijk de uitkomst van dit onderzoek).
- Onderzoek naar de mogelijke gevolgen van de FSV-registratie bij MKB (bekijk de uitkomst van dit onderzoek)
- Onderzoek naar risico-selectie i waar de Belastingdienst in het verleden mee heeft gewerkt. (bekijk de uitkomst van dit onderzoek)
Wat is er met de uitkomsten gedaan?
De uitkomsten van de onderzoeken van PwC zijn door de Belastingdienst gebruikt in het voorstel voor een mogelijke tegemoetkoming voor FSV-geregistreerden. Daarnaast zijn de uitkomsten gebruikt voor het onderzoek dat de Belastingdienst zelf doet naar de gevolgen van de FSV. Alle FSV-geregistreerden worden vanaf nu over de uitkomst van dit onderzoek geïnformeerd.