Navigatie overslaan
Belastingdienst - 03-01-2023

De FSV is uitgezet. Wat gebeurt er nu met risico-signalen?

Medewerkers van de Belastingdienst werken op een computer

De FSV was een hulpmiddel bij het verwerken van belastingaangiften en aanvragen van toeslagen. Bij twijfel of een aangifte of aanvraag klopte, konden we gegevens van iemand in de FSV opslaan. We noemen dit registratie van risico-signalen. Op 27 februari 2020 is de FSV uitgezet. In dit artikel leggen we uit wat er nu met risico-signalen gebeurt.

De manier waarop de FSV gebruikt werd, voldeed niet aan alle privacyregels van de AVG (de Algemene Verordening Gegevensbescherming). De FSV is daarom uitgezet. Daardoor kunnen sommige risico-signalen nu niet worden opgeslagen en onderzocht. Controle van risico-signalen is nodig om onze taken goed uit te kunnen voeren. We gebruiken deze controle om ervoor te zorgen dat iedereen het juiste bedrag belasting betaalt en de juiste toeslagen ontvangt. Wij onderzoeken daarom een nieuwe manier om risico-signalen te verwerken. Daarbij voorkomen we dat we opnieuw fouten maken zoals bij de FSV.

Nieuw systeem

Wij ontwikkelen op dit moment een nieuw systeem om risico-signalen in op te slaan: de Tijdelijke Signalering Voorziening (TSV). Wij hebben de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gevraagd mee te kijken naar dit systeem. De AP heeft ons laten weten dat de TSV nog niet goed genoeg aan de privacyregels van de AVG voldoet. Daarom gaan we het systeem verder verbeteren. We gaan het systeem pas gebruiken als we zeker weten dat de persoonsgegevens van alle burgers goed beschermd zijn.

Andere manier van werken

Wij ontwikkelen niet alleen een nieuw systeem, maar verbeteren ook onze manier van werken. Dat doen we met het programma Herstellen, Verbeteren en Borgen (HVB). Wij proberen bijvoorbeeld de cultuur binnen onze organisatie te verbeteren. We zorgen dat het voor medewerkers makkelijker wordt om problemen of fouten te bespreken en samen aan te pakken. Ook organiseren we trainingen voor medewerkers over het omgaan met persoonsgegevens en over de privacyregels uit de AVG.

Andere controles gaan door

Ook zonder de FSV doen wij controles op aangiften en aanvragen. Sommige risicosignalen kunnen wij wel verwerken zonder de FSV, bijvoorbeeld signalen voor de FIOD . Daarnaast vinden er ook controles zonder signalen plaats. Wij doen bijvoorbeeld steekproeven bij burgers en ondernemers die een aangifte hebben gedaan.

Wij willen zo snel mogelijk ook andere controles weer opstarten. Zo kunnen wij onze taken weer volgens de wetten en regels uitvoeren.